Dereń jadalny Juliusz
Polska odmiana derenia jadalnego o kulistych, czerwono-różowych owocach idealnych do mrożenia oraz na przetwory, soki, nalewki oraz jest doskonała do kiszenia. Owoce są małe, śr. masa 2,7 g, śr. długość ok. 2 cm, pestka mała (stanowi tylko 13 % masy owocu). W 100 g owoców znajduje się średnio 45 mg witaminy C, 50 mg flawonoidów i 146 mg irydoidów. O wyjątkowości owoców derenia świadczy obecność związków biologicznie aktywnych w tym irydoidów, które mają właściwości przeciwzapalne.
Wzrost jest typowy dla gatunku - jest to małe drzewo lub krzew dorastające do wysokości 3 - 5 m. Owoce zbiera się w sierpniu.
Ma niewielkie wymagania uprawowe, może rosnąc także na glebach słabych na terenie całej Polski z wyjątkiem terenów północno wschodniej Polski.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.