wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna1 » Jagoda Kamczacka
Nowości

Jagoda Kamczacka

Dodatkowe opcje przeglądania
Zakres cen od do
Tylko nowości
Tylko promocje

Ten niewymagający i bardzo łatwy w uprawie krzew zdobywa w Polsce coraz większą popularność. Owoce jagody kamczackiej należą do najwcześniejszych w sezonie. Jagoda kamczacka to roślina, która nie tylko wydaje pyszne i zdrowe owoce, lecz także – dzięki swym dekoracyjnym liściom i kulistemu kształtowi – stanowi piękną ozdobę ogrodu.

Odmiany

W naszej ofercie posiadamy sadzonki jagody kamczackiej w kilku odmianach, m.in.:

- Aurora – najnowsza odmiana kanadyjska, wydaje bardzo duże, słodkie owoce;

- Honeybee – odmiana kanadyjska, wydaje owoce przede wszystkim deserowe;

- Indigo Gem – jej owoce poleca się do jedzenia na surowo;

- Jugana – odmiana rosyjska, daje bardzo słodkie owoce, doskonałe do jedzenia prosto z krzewu jak i do zamrażania;

- Vostorg – odmiana rosyjska o bardzo dużych i smacznych owocach, nawet do 5 cm długości.

Warunki uprawy i pielęgnacja

Jagoda kamczacka należy do krzewów, które nie sprawiają kłopotów w uprawie. Jej sadzonki szybko i łatwo się przyjmują. Naturalnie roślina ta występuje w północno-wschodniej Azji, czyli na terenach, które charakteryzują się skrajnymi warunkami klimatycznymi. Dzięki temu jagoda kamczacka jest bardzo odporna na mrozy (nie szkodzą jej nawet temperatury sięgające -45°C). Jednakże dla najlepszego wzrostu rośliny i obfitego owocowania warto zapewnić jej stanowisko słoneczne, wilgotne, z glebą przepuszczalną i żyzną. Należy posadzić koło siebie co najmniej dwie sadzonki, ponieważ jagoda ta jest obcopylna. Jest to roślina długowieczna, którą można uprawiać nawet przez okres 20-30 lat.

Owoce

Sadzonki jagody kamczackiej najczęściej zaczynają owocować już w drugim roku po posadzeniu. Owoce dojrzewają bardzo wcześnie, bo już pod koniec maja. Mają one bardzo charakterystyczny kształt spłaszczonego walca. Owoce należy zbierać mocno dojrzałe (wybarwiają się już 1-2 tygodnie przed dojrzałością zbiorczą). Owoce jagody kamczackiej, szczególnie nowe odmiany, są słodkie i bardzo smaczne, doskonałe zarówno do jedzenia na surowo, jak i na przetwory (konfitury, soki, wino, kompoty). Zawierają szereg substancji odżywczych, minerałów i witamin. W porównaniu z jagodami zawierają o połowę więcej polifenoli oraz dwukrotnie więcej antyoksydantów. Poziom antyoksydantów jest najwyższy wśród obecnie zbadanych owoców, dlatego nazywane są  jagodami wiecznej młodości.

Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Koniec sezonu wiosennego, zapraszamy do naszego sklepu w sierpniu.