Krzewy jagody kamczackiej można zasadzać w towarzystwie innych owocowych sadzonek z naszej oferty, choćby sadzonek borówki amerykańskiej. Krzewy te, wypuszczające owoce o podobnym kolorze, wyśmienitym smaku i właściwościach zdrowotnych, będą razem świetnie prezentować się w Twoim ogrodzie, a przy okazji urozmaicać Twój jadłospis.
W naszej ofercie posiadamy sadzonki jagody kamczackiej w kilku nowych odmianach, między innymi:
- Aurora – najnowsza odmiana kanadyjska, wydaje bardzo duże, słodkie owoce;
- Honeybee – odmiana kanadyjska, wydaje owoce przede wszystkim deserowe;
- Indigo Gem – jej owoce poleca się do jedzenia na surowo;
- Jugana – rosyjska odmiana jagody kamczackiej, daje bardzo słodkie owoce, doskonałe do jedzenia prosto z krzewu jak i do zamrażania;
- Vostorg – odmiana rosyjska o bardzo dużych i smacznych owocach, nawet do 5 cm długości.
Jagoda kamczacka należy do krzewów, które nie sprawiają kłopotów w uprawie. Jej sadzonki szybko i łatwo się przyjmują. Naturalnie roślina ta występuje w północno-wschodniej Azji, czyli na terenach, które charakteryzują się skrajnymi warunkami klimatycznymi. Dzięki temu jagoda kamczacka jest bardzo odporna na mrozy (nie szkodzą jej nawet temperatury sięgające -45°C).
Jednakże dla najlepszego wzrostu rośliny i obfitego owocowania warto zapewnić jej stanowisko słoneczne, wilgotne, z glebą przepuszczalną i żyzną. Należy posadzić koło siebie co najmniej dwie sadzonki, ponieważ jagoda ta jest obcopylna. Jest to roślina długowieczna, którą można uprawiać nawet przez okres 20-30 lat.
Sadzonki jagody kamczackiej najczęściej zaczynają owocować już w drugim roku po posadzeniu. Owoce dojrzewają bardzo wcześnie, bo już pod koniec maja. Mają one bardzo charakterystyczny kształt spłaszczonego walca. Owoce należy zbierać wtedy, gdy są bardzo dojrzałe (wybarwiają się już 1-2 tygodnie przed dojrzałością zbiorczą).
Owoce jagody kamczackiej, szczególnie nowe odmiany, są słodkie i bardzo smaczne. Doskonale nadają się zarówno do jedzenia na surowo, jak i do przerabiania ich na przetwory, takich jak konfitury, soki, wino czy kompoty. Zawierają szereg substancji odżywczych, minerałów i witamin. W porównaniu ze zwykłymi jagodami zawierają o połowę więcej polifenoli oraz dwukrotnie więcej antyoksydantów. Poziom antyoksydantów jest najwyższy wśród obecnie zbadanych owoców, dlatego nazywane są jagodami wiecznej młodości. Zachęcamy do korzystania z oferty Rodzinnego Gospodarstwa Rolnego Karoliny Wyrzykowskiej!