Śliwa renkloda wydaje niezwykle smaczne, deserowe, duże owoce. Nadają się one do bezpośredniego spożycia, a także na przetwory, takie jak marmolady, dżemy, nalewki, wina i kompoty. Owoce te z powodzeniem można wykorzystywać do wypieku ciast oraz jako nadzienie do pierogów lub knedli.
Śliwa renkloda ma owoce duże lub bardzo duże, kuliste lub lekko owalne, o skórce zielonej, żółtej i fioletowej. Miąższ renklody jest miękki, galaretowaty, soczysty, słodki i aromatyczny, z reguły dobrze oddziela się od pestki.
W naszej szkółce można kupić następujące odmiany śliwy renklody:
Śliwę renklodę powinno się sadzić w miejscach osłoniętych i ciepłych, nawet jeśli jest ona odporna na mrozy. Podczas jej uprawy warto używać nawozów organicznych, na przykład obornika bądź kompostu, które dodatkowo zwiększają pojemność wodną gleby. Śliwa jest dość wrażliwa na suszę, jednakże zbyt duża obfitość wody może też mieć negatywne skutki i powodować pękanie owoców.
By osiągać jak najbardziej obfite plony, drzewa należy umiejętnie przycinać. Tworzenie koron wrzecionowych bądź szpalerowych daje owocom odpowiednią przewiewność i oświetlenie. W ogrodach przydomowych i na działkach warto sadzić śliwy karłowe szczepione na węgierce wangenheima, ponieważ tego typu karłowe drzewka owocowe osiągają mniejsze rozmiary i wcześnie wchodzą w okres owocowania.
Do niewątpliwych zalet śliwy renklody należy jej duża odporność na niezwykle groźną dla drzew wirusową chorobę szarkę. Śliwa ta narażona jest na te same szkodniki i choroby co węgierka, ale właśnie większa odporność na negatywne skutki działania szarki stanowi jej atut w stosunku do siostrzanej odmiany. Zbyt obfite deszcze w okresie wegetacji zwiększają podatność renklody na choroby grzybowe, głównie moniliozę, dlatego warto przy jej uprawianiu stosować zapobiegawcze opryski.