wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Porady ogrodnicze » Regulowanie owocowania – metoda na lepsze plony
01
0

Regulowanie owocowania – metoda na lepsze plony

Przerzedzanie zawiązków owocowych należy do podstawowych i znanych już od wielu wieków zabiegów mających na celu regulowanie owocowania. Polecane jest ono szczególnie w przypadku takich drzew jak grusze, jabłonie, śliwy oraz brzoskwinie, które mają tendencję do nadmiernego zawiązywania owoców.

Na czym polega przerywanie zawiązków owocowych?

Jakość plonu można polepszyć dokonując przerzedzania zawiązków metodą chemiczną lub ręcznie. Regulowanie owocowania metodą chemiczną polega na przeprowadzeniu oprysku odpowiednim preparatem (dużą popularnością cieszy się m.in. Pomonit). Zabieg ten stosuje się w przypadku, gdy drzewa są stare i duże. Oprysk należy przeprowadzić zaraz po tym, gdy zaczną opadać płatki kwiatów, nigdy nie później niż dziesięć dni od kwitnienia. Po zastosowaniu preparatu część zawiązków owocowych sama opada. Ponieważ minusem metody chemicznej jest jej mała precyzyjność, wielu sadowników decyduje się na ręczne przerywanie zawiązków, nawet gdy zabieg ten ma dotyczyć wielu tysięcy drzew.

Ręczne przerzedzanie zawiązków owocowych jest nie tylko precyzyjne, lecz także daje kontrolę nad całym procesem. Przeprowadza się je w trzeciej dekadzie czerwca, kiedy to kończy się już naturalne zrzucanie zawiązków. W tym czasie powinny one mieć wielkość orzecha laskowego. W pierwszej kolejności należy usunąć zawiązki z różnych powodów wadliwe – niewyrośnięte, zdeformowane, uszkodzone. Takie wady mogą powstawać m.in. z powodu niekorzystnych warunków atmosferycznych, działania szkodników czy chorób.

Jeśli regulowanie owocowania przeprowadza się na drzewach odmian jesiennych lub zimowych, w gronach należy zostawić od dwóch do trzech zawiązków. Odmiany letnie mają krótki czas na wyrośnięcie, dlatego w ich przypadku powinien zostać jeden zawiązek (ewentualnie dwa) w owocostanie, przy zachowaniu odległości 10-20 cm między szypułkami. Przerzedzanie zawiązków trzeba wykonywać bardzo ostrożne, żeby nie uszkodzić całego owocostanu. Zabieg można wykonywać za pomocą sekatora, nożyczek lub palcami.

Dlaczego warto przerzedzać zawiązki owoców?

Każdemu plantatorowi zależy na tym, aby owoce z jego sadu były smaczne i odpowiedniej wielkości. Jeśli zbyty wiele zawiązków przekształca się w owoce, nie wyrastają one zadowalające, ponieważ drzewo nie jest w stanie ich wykarmić. Owoce rosną karłowate, niesmaczne, a także mocno obciążają drzewo, co często doprowadza do tego, że w kolejnym roku owocuje ono słabo.

Należy pamiętać, że regulowanie owocowania jest konieczne jedynie wtedy, gdy w gronach znajduje się po kilka zawiązków w odległości zaledwie kilku centymetrów. Usuwanie zawiązków może wiązać się z oporem emocjonalnym osoby, która ma to robić, jednak warto mieć na uwadze zalety tego zabiegu. Zapobiega on szeregowi niekorzystnych zjawisk, m.in. karłowatości owoców. Regulowanie pozwala na wybranie oraz pozostawienie najlepszych zawiązków, z których wyrosną dorodne oraz smaczne owoce o pożądanej wielkości. Tym samym uzyskuje się lepszą jakość plonów i stwarza drzewu dogodne warunki do owocowania w kolejnym roku.
Komentarze (0)

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Porady ogrodnicze
Sklep internetowy shopGold
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu