Uprawa agrestu - o jakich aspektach należy pamiętać?
Owoce agrestu cenione są ze względu na swój wyjątkowy smak oraz wartości odżywcze, dlatego wiele osób chce uprawiać je w swoim ogrodzie. Pielęgnacja tego krzewu jest stosunkowo prosta, ale trzeba pamiętać o kilku rzeczach, aby agrest nie chorował i przynosił obfity plon. O czym trzeba pamiętać, decydując się na uprawę agrestu?
Pierwszym krokiem do sukcesu jest wybranie odpowiedniego miejsca na uprawę. Agrest najlepiej rośnie w miejscach słonecznych, przewiewnych. Krzew ten potrzebuje lekkiej, ale żyznej ziemi, bogatej w składniki odżywcze. Można poprawić jakość gleby w miejscu sadzenia agrestu poprzez jej głębokie przekopanie i wymieszanie z kompostem lub nawozem.
Aby agrest mógł bez problemów zacząć wegetację wczesną wiosną, należy sadzić go jesienią. Warto kupować sadzonki z zabezpieczonymi korzeniami (w donicy lub balotowane), mają one większe szanse na przetrwanie transportu bez uszkodzeń i dzięki temu dobrze przyjmują się w nowym miejscu.
Odmiany agrestu są samopylne, dlatego jeśli nie mamy miejsca w ogrodzie możemy posadzić jedną odmianę w formie krzaczastej lub piennej. W uprawie amatorskiej wygodniejsza jest forma pienna, należy jednak pamiętać, że takie drzewko trzeba koniecznie przywiązać do palika. Krzewy sadzimy w odległości około 1 m w rzędzie i 2 m rząd od rzędu.
Jak dbać o agrest?
Po posadzeniu swojego krzaczka lub drzewka agrestu trzeba będzie go doglądać i pielęgnować. Polega to między innymi na odpowiednim, corocznym nawożeniu. Najważniejsze pierwiastki, jakich potrzebuje agrest, to azot, fosfor, potas. Są one zawarte w uniwersalnych nawozach sadowniczych. Wiosną warto podsypać krzaczek porcją kompostu lub obornika.
Agrest należy przycinać – już od pierwszej wiosny po posadzeniu. Zapewnia to odpowiednie doświetlenie gałązek i wspiera ich rozkrzewianie. Pędy należy obcinać w okolicy trzeciego „oczka". Kilkuletnie, starsze niż 5 lat pędy trzeba wycinać, by zrobić miejsce na nowe, które lepiej owocują.
Agrest nie toleruje przemoczonej ziemi, ale źle znosi też suszę. Ma płytkie, szeroko rozłożone korzenie, więc może pobierać wodę tylko z wierzchnich warstw gleby. To sprawia, że najbardziej optymalne będzie częste, ale niezbyt obfite podlewanie. Najlepiej używać do tego wody deszczowej, mającej temperaturę otoczenia. Aby utrzymać odpowiednią wilgoć, glebę wokół agrestu należy wyściółkować materią organiczną lub agrowłókniną.
Problemy w uprawie agrestu może sprawiać choroba grzybowa jaką jest mączniak agrestu. Mączniak pojawia się w okresie ciepłej i wilgotnej pogody. Wystąpieniu choroby sprzyja też nieprzewiewne stanowisko. Mączniak uszkadza rośliny i powoduje, że owoce nie wyrastają i nie dojrzewają. Zwalczanie polega na 3-krotnym oprysku krzewów środkami chemicznymi w odstępie 10-14 dniowym. Aby uniknąć tej choroby, sadząc nowe krzewy agrestu należy wybierać odmiany odporne lub tolerancyjne na tą chorobę. Polecane odmiany to m.in.: Niesłuchowski, Invicta, Mucurines, Karat, Krasnosłowiański, Kamieniar i Rodnik.
Jak widać, uprawa agrestu nie jest szczególnie trudna i uciążliwa, a jego owoce są warte tej odrobiny pracy i troski, jaką trzeba poświęcić krzewom. Zapraszamy do zakupu wysokiej jakości sadzonek agrestu (i nie tylko!) poprzez stronę krzewydrzewa.pl!
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Porady ogrodnicze